Skip to main content
Jarosław Fret
SPEAKER LA ȘCOALA DE VARĂ DE LEADERSHIP CULTURAL | TIMIȘOARA, 2018

Jarosław Fret

Fondator și director al Teatr ZAR, regizor de teatru și actor; director al Institutului Grotowski; lector al Școlii de Artă Dramatică „Ludwik Solski“, filiala Wrocław, curator al programului de teatru Wrocław: Capitală Culturală Europeană 2016.

În perioada 1999 – 2002 a întreprins o serie de expediții în Georgia, Armenia și Iran, făcând cercetări referitoare la cele mai vechi forme de muzică religioasă a creștinismului răsăritean. În anii următori a organizat, împreună cu membri ai Teatrului ZAR, expediții pe Muntele Athos și în Sardinia, Corsica, Armenia, Turcia și Israel.

Este regizorul mai multor spectacole de teatru, dintre care Rugile copilăriei. Triptic a fost prezentat la Los Angeles, Florența, San Francisco, Chicago, Sibiu, Atena, Edinburgh, Madrid, Belgrad, Paris, Cairo, Seul, Rio de Janeiro și New Delhi. În 2013 a finalizat lucrul la Armina, frumoasa mea soră, pentru care a elaborat o dramaturgie muzicală originală și o arhitectură de scenă specială. Susține cursuri și ateliere în lumea întreagă. în 2009 Teatr ZAR a fost numit Cel Mai Bun Teatru Muzical de „Los Angeles Times“. Jarosław Fret a câștigat, în 2010, premiul Wrocław pentru teatru pentru Rugile copilăriei. Triptic.

Este inițiator și coordonator al numeroase proiecte internaționale în cadrul Institutului Grotowski, inclusiv al programului UNESCO „2009 – Anul Grotowski“, al programului Maeștri în Rezidență și al Festivalului Internațional de Teatru „Lumea ca spațiu al adevărului“. Eforturile sale au condus la deschiderea unui nou spațiu al Institutului Grotowski, studioul Na Grobli, în 2010.

Școala de vară | Timișoara, 2018

Leadership cultural